Un paradox elegant (și aparent)
Închipuie-ți că ai la dispoziție cîte o fotografie a fiecărui strămoș al tău, începînd cu tatăl (sau mama), continuînd cu bunicul, stră-bunicul, stră-stră-bunicul, stră-stră-stră-bunicul… și tot așa, de-a lungul a (să zicem) 185 de milioane de generații. Este doar un exercițiu de imaginație, desigur, un exercițiu în care ignori imposibilitatea de a avea fotografii mai vechi de secolul al XIX-lea, cu atît mai puțin de acum milioane de ani…
Ordonezi aceste fotografii într-un raft de dimensiuni planetare și obții șirul tuturor celor care au contribuit la apariția ta. Te plimbi de-a lungul acestui raft cu imagini și din cînd în cînd te oprești să extragi o fotografie. Dacă te îndepărtezi suficient de mult de punctul din care ai plecat, imaginea va fi cea a unui om primitiv. Și mai departe, strămoșul dispărut al nostru și al primatelor de azi. Apoi, un mamifer care tocmai ocupă nișa eliberată de dispariția dinozaurilor… Mai departe, un exemplar al tetrapodelor, și tot așa…
Paradoxul (doar unul aparent, totuși) constă însă în cealaltă modalitate de parcurgere a șirului de fotografii, pentru că dacă nu le mai extragi pe sărite ci în ordine, una după alta, atunci nu vei reuși niciodată să observi transformarea tetrapodelor în mamifere sau a bacteriiilor în organisme multicelulare. Și cum ar putea fi altfel, din moment ce fiecare individ face parte din aceeași specie cu strămoșul său? Cînd se produc modificările, cînd apar speciile noi?
„Mica“ problemă cu acest cînd este că mintea ta îl percepe ca pe un eveniment singular, cînd de fapt „momentul“ durează milioane de ani sau mai mult. Iată de ce conceptul de „primul homo sapiens“ și, în general, conceptul de prim exemplar dintr-o specie e un nonsens.
Iar dacă tot nu înțelegi acest paradox și mai ales cît este el de aparent, gîndește-te la un exemplu mai apropiat de mărimile de timp cu care ești obișnuit și la un gen de evoluție prin care ai trecut tu însuți: există cumva, de-a lungul vieții tale, un moment în care te-ai culcat copil și te-ai trezit a doua zi adolescent? Poți identifica ora, ziua, luna sau chiar anul în care, din adolescent, ai devenit adult? Dacă privești poze cu tine la fiecare dintre aceste vîrste modificările sînt evidente… însă un moment în care ele s-au produs nu există.